Herbsrich
Tangkas Tanpa batasan
Herbsrich
Tangkas Tanpa batasan
Herbsrich
Tangkas Tanpa batasan
Herbsrich
Tangkas Tanpa batasan
Herbsrich
Tangkas Tanpa batasan

Teja


Nama Saintifik:Cinnamomum culilawan Bl


Famili:Lauraceae


Nama Biasa:Teja


Nama lain:Kayu tija(indonesia),culilawan


Lokasi dijumpai:Di hutan dan kawasan pembalakan


Keterangan


Pokok teja ialah sejenis tumbuhan renek yang senang didapati di kampung kampung. Semasa kecil ibu selalu menggunakan rebusan daun teja bersama daun, medang turus sebagai air mandian untuk menghilangkan lenguh badan. Tumbuhan saka ini adalah tumbuhan dari famili yang sama dengan kayu manis dan bentuk fizikal dari bentuk daun dan bunganya juga hampis sama. Seluruh bahagian pokok ini terutama kulit batangnya mempunyai aroma yang kuat. Bahan aktif yang terdapat didalamnya ialah minyak volatile.


Kegunaan


Walaupun teja mempunyai banyak khasiat perubatan namun ia jarang digunakan kerana pendedahan yang tidak meluas mengenai khasiatnya. Antara khasiat teja ialah untuk mengembalikan kecergasan badan dan mengilangkan lenguh-lenguh dengan cara mencampurkan daunnya bersama air suam dan dijadikan air mandian. Ia sesuai digunakan oleh ibu yang baru melahirkan.

LOGIN AHLI

STATISTIK LAMAN WEB

050212
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
258
322
1361
45887
2684
3527
50212

Your IP: 54.82.73.21
15-11-2018 19:38

PENGUMUMAN

1. Pemborong extract herba batch 2/2017 adalah di minta bersedia kerana shipment dijangka akan sampai pada 4 March 2017.

2. Kepada sesiapa yang berminat untuk menborong kayu gaharu di negeri johor sila hubungi (en Azizul Hadi di talian 0137499448)

3. Kepada Pemborong extract Herba timur tengah batch 3/2017 adalah di minta bersedia dengan List order masing kerana shipment telah sampai dan dijangka akan keluar dari kompleks kastam klang pada hujung minggu ini.

 

TERJEMAHAN

PELAWAT DI TALIAN

Kami mempunyai 18 Para tetamu dan tiada rakan dalam talian

DAPATKAN INFO KESIHATAN TERKINI DI FACEBOOK

DAPATKAN TIPS DAN INFO MAKE UP DI FACEBOOK

LAWATI PAGE FACEBOOK KAMI DAN LIKE

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com